Met een thuisbatterij word je slimmer dan de 'slimme meter'
Elektriciteitsprijzen schommelen dagelijks. Het grootste deel van de energiefactuur zijn taksen en je wordt bijna gestraft om zonnepanelen te hebben. Tijd dus om je eigen energie rechtstreeks te verbruiken en het energie-overschot op te slaan.
Wees slimmer dan de ‘slimme meter’
De nieuwe ‘slimme meter’ draait niet meer terug. Het komt er dus op aan om de energie die via zonnepanelen of andere wordt opgewerkt, onmiddellijk en rechtstreeks te verbruiken. Helaas schijnt de zon enkel tijdens de daguren; meestal op momenten dat er minder verbruik is. Om die reden is een thuisbatterij de ideale oplossing. De tijdens de dag opgewekte energie sla je gewoon op om ze later te verbruiken. Je geniet dus op het juiste moment van je eigen gratis en groene opgewekte energie, in plaats van die bijna gratis weg te geven aan het openbaar net, om nadien terug af te halen aan een 3-maal duurder tarief.
Indien u vanaf 2022 nog zonnepanelen wenst te plaatsen, neem dan zeker de installatie van een batterij in overweging.
Peak shaving via een thuisbatterij
Een bijkomend voordeel van een thuisbatterij zal optreden na het invoeren van het zogenaamd capaciteitstarief. Binnenkort zal de netbeheerder immers een hoger tarief aanrekenen voor de piekverbruiken. Gezinnen die beginnen te koken na het werk en/of zelfs tijdens de daluren de wasmachine en droogkast aan zetten, zullen een piekbelasting generen. Zulke pieken zullen vrij duur worden aangerekend. Verbruikers met een thuisbatterij doen op die manier terug hun voordeel. Zij doen immers aan peak shaving en kunnen m.a.w. hun verbruik spreiden en op die manier pieken vermijden.
Controle over verbuik
Op elk moment van de dag kan je zien hoeveel energie je opwekt, hoeveel je momenteel verbruikt, hoeveel je op de batterij zet, enz. Dit alles voorgesteld in een mooie grafiek.
Eindelijk duidelijkheid zonder kleine lettertjes en zonder verborgen cijfertjes.
Geen prosumententarief
In combinatie met de “slimme” meter betaal je geen prosumententarief meer! Op die manier bespaar je al snel 800 euro per jaar bij een 10 kW-installatie.
Powerassist
Deze lader-ontlader is het hart van de installatie, en zal altijd eerst de goedkoopste bron van energie aanspreken. Schijnt de zon, dan verbruik je rechtstreeks van de zon. Overschot aan energie wordt op de batterij gezet. Is er geen of te weinig opgewekte zonne-energie, dan verbruik je energie opgeslagen in de batterij. Daarenboven werkt de batterij ook volledig actief mee wanneer het bijvoorbeeld bewolkt is en het verbruik hoger ligt dan de zonneproductie. Ook dan is de batterij dus actief.
Premie
Voor (natuurlijke) personen, en niet voor organisaties of vennootschappen die een thuisbatterij laten plaatsen is er een premie voorzien. De Vlaamse Regering heeft de premie verlengd tot in 2024 en extra budgetten vrijgemaakt.